Forum

Marked


Dagen i dag

16. desember 1838

470 boer-pionerer ble angrepet av mellom 15 og 20 000 zulukrigere ved bredden av Ncome-elven i dagens... Les mer ...

Dagen i går

15. desember 1890

Sitting Bull ble drept


16. desember 1838

Slaget ved Blood River
470 boer-pionerer ble angrepet av mellom 15 og 20 000 zulukrigere ved bredden av Ncome-elven i dagens KwaZulu-Natal i Sør-Afrika. En regner med at 3000 zuluer mistet livet i angrepet, mens kun tre hvite voortrekkers, inkludert lederen Andries Pretorius, ble lettere skadet. Elven ble under slaget rød av blod, og ble senere kjent som Blood River – Blodelven.

Boerne klarte å holde de angripende zuluene på avstand ved å danne en vognborg av oksevognene. Presis ild fra kanoner og munnladningsgeværer forårsaket store tap blant zuluene, mens innfødte hjelpere ladet musketter og passet kanoner. Buckshot ble brukt for å gjøre mest mulig skade.

Mot slutten av slaget ledet Pretorius personlig et kavaleriangrep mot angriperne, delvis fordi boerne var redde for å slippe opp for ammunisjon. Det var i denne fasen Pretorius ble skadet av en zulu-assegai, eller spyd, i venstre hånd.

15. desember 1890


Sitting Bull ble drept
Sioux-høvdingen Sitting Bull ble drept under et forsøk på å arrestere ham for hans rolle i åndedansbevegelsen. Sitting Bull ble født ca. 1831 og ble valgt til overhode for hunkpapa-siouxene i begynnelsen av 1860-årene. Han var stadig i sammenstøt med regjeringssoldater, men likevel var det som fredsstifter og megler han øvet innflytelse blant sine egne. I juni 1876 ledet han rundt 3 500 sioux- og cheyennekrigere mot USAs 7. kavaleriregiment i slaget ved Little Bighorn der George Custer og flere kompanier av regimentet ble utslettet.

Etter slaget flyktet han til Canada med folket sitt. I Canada ble de ikke direkte forfulgt, men velkomsten var kjølig. De ble bedt om å holde seg i ro, og nabostammene i Canada var fiendtlige. Sitting Bull vendte tilbake til USA i 1881 og overga seg til myndighetene. Dette medførte at han måtte sitte i fengsel i to år, før han ble gjenforent med folket sitt i 1883. I 1885 dro Sitting Bull på turné sammen med William «Buffalo Bill» Cody, og en gruppe indianere. De viste fram sitt «Ville Vesten-show». I 1887 dro han tilbake til folket sitt,

I 1890 nådde paiute-profeten Wowokas «åndedans» indianerreservatene i Sør-Dakota. Åndedansen var en religiøs bevegelse, som skal ha forkynt at det var mulig å returnere til en verden uten hvite ved å danse åndedansen. Dette oppfattet den amerikanske regjeringen som en trussel og som en forberedelse til et opprør. Åndedans ble forbudt og Sitting Bull var selv skeptisk til åndedansen. Likevel ble han mistenkt for medvirkning. Myndighetene sendte ut reservatets indianske politimenn for å arrestere Sitting Bull. Under arrestasjonen oppsto tumulter og Sitting Bull ble skutt og drept av en av politimennene. Det sies at sirkushesten som han hadde fått av Cody begynte å danse da skuddene ble avfyrt, slik den var vant til fra sirkuset.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • gianluca1962

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  Forstørre en kuletang

 • Forstørre en kuletang

  Dersom du har kuletenger som støper kuler som er for små, så er det mulig å slipe dem opp. Du trenger ikke mer avanserte redskaper enn en drill, finkornet slipepasta, en fil og et par treskruer. I tillegg trenger du fire-fem perfekt støpte kuler som er støpt fra tanga du skal slipe opp. Denne artikkelen forteller deg hvordan du går fram for å slipe opp en kuletang, og tar utgangspunkt i en hulbasetang.

Kjøp og salg

Noen enkle annonseregler

På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

 • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
 • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1885.
 • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
 • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
 • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
 • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.

Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.