Forum

Marked


Dagen i dag

21. januar 1793

Kong Ludvig den 16. av Frankrike ble giljotinert på Place de la Révolution (nåværende Place de la... Les mer ...

Dagen i går

20. januar 1567

Slaget ved Rio de Janeiro


21. januar 1793

Ludvig den 16. ble giljotinert
Kong Ludvig den 16. av Frankrike ble giljotinert på Place de la Révolution (nåværende Place de la Concorde) i Paris. Nasjonalkonventet kjente ham skyldig for landssvik med 683 stemmer av 721 den 15. januar 1793. Dagen etter ble han dømt til døden med 361 stemmer mot 360.

Den avsatte kongen opptrådte med stor verdighet under rettssaken, og selv om han var resignert var han var fremdeles verdig da han steg opp på skafottet. Han holdt en kort tale der han tilga «... de som er årsaken til min død ...» Han erklærte seg deretter uskyldig for det han var anklaget for og uttrykte håp om at blodet hans ikke skulle falle tilbake på Frankrike. Mange øyenvitner mener at den dødsdømte kongen ønsket å si mer, men general Antoine-Joseph Santerre fra Nasjonalgarden avbrøt ham med en trommevirvel. Kongen ble deretter raskt giljotinert.

20. januar 1567


Slaget ved Rio de Janeiro
Portugiserne slår franskmennene i slaget ved Rio de Janeiro. Kampene var konsentrert rundt fortet Uruçú-mirim. Den portugisiske kommandanten Estácio de Sá ble truffet av en pil i øyet under slaget, og døde en måned senere.

Bakgrunnen var at 500 franske kolonister under ledelse av den franske admiralen Nicolas Durand de Villegaignon okkuperte en av øyene i Guanabarabukten i 1555, som nå heter Villegagnonøya. Han fikk der bygget Fort Coligny som et ledd i opprettelsen av den franske kolonien France Antarctique.

Selve byen Rio de Janeiro ble grunnlagt av portugiserne 1. mars 1565. Byen ble grunnlagt som en base for å forberede en invasjon av den franske bosetningen, noe som ble gjort i 1567. Inntil tidlig i det 18. århundre ble byen truet eller invadert av flere, for det meste franskmenn, pirater og sjørøvere.


Chat

Offline

Ingen påloggede.

  (Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


  Uthevet artikkel

   Papirviklede kuler

  • Papirviklede kuler

   I dag er det bare de ivrigste entusiastene som bruker papirviklede kuler, men da metallpatronene for alvor begynte å bli utbredt på 1870- og -80-tallet var papirviklede kuler langt vanligere enn kuler med smøreriller. Enkelt forklart er en papirviklet kule omsluttet av et stykke papir rundt kulas bæreflate. Selve kula har glatte sider uten riller. Denne artikkelen viser hvordan du kan lage dine egne papirviklede kuler...

  Kjøp og salg

  Noen enkle annonseregler

  På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

  • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
  • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1885.
  • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
  • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
  • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
  • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.

  Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
  Nr. 5081
  Selges

  Høstslipp 4 - Billigkroken/prosjekt/skrammel & skrot

  Her er det helt andre priser enn på de foregående høstslippene og våpen de dyktige av dere kan få til å bli bra objekter igjen.

  Bilde 1 viser to militære svenske musketter, den øverste med en M1815-20 flintlås med den flotte C-hanen, den andre antar jeg at er fra før 1750. Den har et helsivilt baksikte (og muligens en sivil pipe, men jeg er temmelig sikker på at det er den originale).
  Flintlåsmusketten ser ut til å være i temmelig god stand, men mangler nesebånd (krever mye jobb) og ladestokk, har full lengde, men er noe kortere enn M1815. Kr 5000. ***SOLGT***
  Perkusjonsmusketten trenger en eier som er dyktig med treverk. Det er gått av en relativt stor flis på høyre side langs pipen, det er sprekk dannelse særlig i forrere del av forskjeftet. Perkusjoneringen er supersivilt gjort (i negativ betydning), men med tilstrekkelig jobb kan dette bli en fin muskett. Kr 4000.

  Mer prosjekt, men med hyggelige inngangspriser. Øverst norsk marinemuskett M1843, de to i midten Schnider karabiner og nederst restene etter en M1860/67 kort Lund.
  Denne marinemusketten M1843 har full lengde i pipen, har korn & bajonettklakk, men mangler forskjefte (som kan skjøtes inn usynlig under det bakre båndet) og det forreste og temmelig kompliserte båndet samt ladestokk (men denne mangler nesten alltid på disse). En virkelig sliten, men komplett, M1843 koster i dag ca kr 10 000, jeg synesw at denne fortjener kr 5000.
  Bare så ingen skal være i tvil, jeg liker ikke Schniderkarabiner! Den øverste er likevel litt interessant ved at det er sydd lær rundt ca 20 cm av pipen, antagelig for støydempning under transport. Jeg setter denne til kr 3500. ***SOLGT***
  Den andre ser jeg ikke noe formildene med, så jeg setter denne til kr 3000. ***SOLGT***
  Kort Lund er merkelig mye mer sjelden en de lange Lund'ene, men denne er bare ikke i nærheten av å være bra. Det er en militær en, båndet kommer fra noe helt annet, kornstolen og bajonettklakken er der, men begge båndene må lages. Det som er igjen av den, er faktisk i helt grei stand. Men det må lages en ny båndfjær, to nye bånd samt et forskjefte (skjøt den for all del under det bakre båndet og plukk ut den eksisterende båndfjæren. En grei kort Lund koster 10-12 000+, denne koster bare kr 4500.

  Den norske M1831 kavaleripistolen er i flintlås nesten en eksakt kopi av den svenske M1820 originalen. I perkusjon er det enklere å skille dem fra hverandre. Dette er en svensk M1820/49(?) og der morsomme er at originalen koster en brøkdel av hva kopien koster. Pistolen trenger litt TLC, men er helt grei og prisen er kun kr 4000. ***SOLGT***

  Klikk for å forstørre bildet

  Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

  Navn: Trond
  Telefon: 4020 4848
  E-post: trondwi@online.no
  Lagt inn torsdag 26. oktober 2017 kl. 22:10
  Antall ganger klikket på: 911.