Forum

Marked


Dagen i dag

20. november 1849

Det ble bestemt at norsk linjeinfanteri og lette tropper skulle utrustes med kammerladningsgeværer. Samme... Les mer ...

Dagen i går

19. november 1863

Lincoln fremførte Gettysburg Address


20. november 1849

Kammerladeren ble hovedvåpenet
Det ble bestemt at norsk linjeinfanteri og lette tropper skulle utrustes med kammerladningsgeværer. Samme dag ble det 18 lødige kammerladningsgeværet Modell 1849 approbert. Geværene ble produsert i Norge ved Kongsberg Våpenfabrikk, ved A. Francotte i Liège i Belgia og Våpenfabrikken Crause i Herzberg i nåværende Tyskland. Produksjonen i Norge kom i gang i 1850 etter at produksjonen av Modell 1846 var avsluttet. Modell 1846 og 1849 er for øvrig nokså like, og kun små detaljer og merking skiller dem.

Dette gjorde at den norske hærs bevæpning ble blant verdens mest moderne på midten av 1800-tallet. Bare Preussen, som utstyrte troppene sine med von Dreyses tennålsgevær, kan kanskje sies å hakket i forkant. Men, Norge var den første som utstyrte hele linjehæren med bakladningsgeværer.

19. november 1863


Lincoln fremførte Gettysburg Address
USAs president Abraham Lincoln holdt sin kjente Gettysburg-tale i forbindelse med innvielsen av en kirkegård for falne i slaget ved Gettysburg under den amerikanske borgerkrigen. Talen handlet om frihet og demokrati i forhold til krigens ofre, og Lincoln hevdet i talen at slavene skulle få rettigheter i landet, og at rasediskrimineringen skulle opphøre.

Talen var kort og varte i omtrent to minutter. Han skrev talen da en av hans sønner, William Wallace Lincoln, lå dødsyk i Det hvite hus.

Talen begynte slik:

For fire snes og syv år siden skapte våre forfedre på dette kontinentet en ny nasjon. Den var unnfanget av friheten og viet ideen om at alle mennesker er skapt like. Nå er vi midt i en stor borgerkrig, som skal avgjøre om denne nasjon, eller overhodet noen nasjon unnfanget av og viet de samme ting, kan bestå.


Chat

Online

1 bruker pålogget:

 • Burgsmuller

(Du må være pålogget forumet for å kunne chatte.)


Uthevet artikkel

  Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

 • Hvordan støpe blykuler til svartkruttvåpen?

  De beste kulene er de du støper selv, og ikke er det særlig vanskelig heller. Det kan gjøres komplisert, men det kan også gjøres enkelt. Denne artikkelen viser deg hvordan du støper svartkruttkuler

Kjøp og salg

Noen enkle annonseregler

På denne siden kan du legge ut private annonser knyttet opp mot antikke våpen, svartkruttskyting og utstyr. Reglene er enkle:

 • Annonsen skal være knyttet opp til svartkruttskyting eller antikke våpen.
 • Antikke våpen og replikaer av disse skal være modellfestet før 1885.
 • Alt som annonseres skal være innenfor norsk lov.
 • Annonsørene har selv ansvar for å fjerne annonsene.
 • Det er ikke tillatt å lenke til andre salgssteder.
 • Det er ikke tillatt å slette en annonse, for så å legge den inn igjen kun for at den skal vises i sidemenyen.

Annonser som ikke samsvarer med reglene over blir umiddelbart fjernet. svartkrutt.net tar ikke ansvar for eventuelle tvister om handelen som oppstår mellom kjøper og selger.
Nr. 5081
Selges

Høstslipp 4 - Billigkroken/prosjekt/skrammel & skrot

Her er det helt andre priser enn på de foregående høstslippene og våpen de dyktige av dere kan få til å bli bra objekter igjen.

Bilde 1 viser to militære svenske musketter, den øverste med en M1815-20 flintlås med den flotte C-hanen, den andre antar jeg at er fra før 1750. Den har et helsivilt baksikte (og muligens en sivil pipe, men jeg er temmelig sikker på at det er den originale).
Flintlåsmusketten ser ut til å være i temmelig god stand, men mangler nesebånd (krever mye jobb) og ladestokk, har full lengde, men er noe kortere enn M1815. Kr 5000. ***SOLGT***
Perkusjonsmusketten trenger en eier som er dyktig med treverk. Det er gått av en relativt stor flis på høyre side langs pipen, det er sprekk dannelse særlig i forrere del av forskjeftet. Perkusjoneringen er supersivilt gjort (i negativ betydning), men med tilstrekkelig jobb kan dette bli en fin muskett. Kr 4000.

Mer prosjekt, men med hyggelige inngangspriser. Øverst norsk marinemuskett M1843, de to i midten Schnider karabiner og nederst restene etter en M1860/67 kort Lund.
Denne marinemusketten M1843 har full lengde i pipen, har korn & bajonettklakk, men mangler forskjefte (som kan skjøtes inn usynlig under det bakre båndet) og det forreste og temmelig kompliserte båndet samt ladestokk (men denne mangler nesten alltid på disse). En virkelig sliten, men komplett, M1843 koster i dag ca kr 10 000, jeg synesw at denne fortjener kr 5000.
Bare så ingen skal være i tvil, jeg liker ikke Schniderkarabiner! Den øverste er likevel litt interessant ved at det er sydd lær rundt ca 20 cm av pipen, antagelig for støydempning under transport. Jeg setter denne til kr 3500. ***SOLGT***
Den andre ser jeg ikke noe formildene med, så jeg setter denne til kr 3000. ***SOLGT***
Kort Lund er merkelig mye mer sjelden en de lange Lund'ene, men denne er bare ikke i nærheten av å være bra. Det er en militær en, båndet kommer fra noe helt annet, kornstolen og bajonettklakken er der, men begge båndene må lages. Det som er igjen av den, er faktisk i helt grei stand. Men det må lages en ny båndfjær, to nye bånd samt et forskjefte (skjøt den for all del under det bakre båndet og plukk ut den eksisterende båndfjæren. En grei kort Lund koster 10-12 000+, denne koster bare kr 4500.

Den norske M1831 kavaleripistolen er i flintlås nesten en eksakt kopi av den svenske M1820 originalen. I perkusjon er det enklere å skille dem fra hverandre. Dette er en svensk M1820/49(?) og der morsomme er at originalen koster en brøkdel av hva kopien koster. Pistolen trenger litt TLC, men er helt grei og prisen er kun kr 4000. ***SOLGT***

Klikk for å forstørre bildet

Klikk for å forstørre bildet  Klikk for å forstørre bildet

Navn: Trond
Telefon: 4020 4848
E-post: trondwi@online.no
Lagt inn torsdag 26. oktober 2017 kl. 22:10
Antall ganger klikket på: 798.